Conducătorul de vehicul care intenționează să intre pe prima stradă la dreapta, într-o intersecție cu sens giratoriu, trebuie să semnalizeze intenția de a executa manevra, să se asigure, să se angajeze cât mai aproape de marginea din dreapta, apoi să intre pe strada respectivă. Aceste acțiuni sunt necesare pentru a informa ceilalți participanți la trafic și pentru a efectua manevra în siguranță.
Răspunsul 1, „ocolește sensul giratoriu, apoi schimbă direcția de mers spre dreapta,” este incorect, deoarece pentru a vira pe prima stradă la dreapta nu este necesar să ocolești sensul giratoriu.
Răspunsul 3, „oprește autovehiculul, se asigură și execută schimbarea direcției de mers spre dreapta,” este de asemenea incorect, deoarece nu este necesară oprirea completă în sensul giratoriu decât dacă există un motiv clar de oprire (de exemplu, o trecere de pietoni sau alte vehicule).
Prin urmare, corect este să semnalizați, să vă asigurați și să vă angajați pe banda dreaptă pentru a vira pe prima stradă la dreapta în sensul giratoriu.
Conform Articolului 107, alineatul (1) din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice:
"La intersecțiile prevăzute cu indicatoare și/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcției de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcției de mers voite cu cel puțin 50 m înainte de intersecție și sunt obligați să respecte semnificația indicatoarelor și marcajelor."De asemenea, Articolul 116, alineatul (2) prevede:
"Intenția conducătorilor de autovehicule și tramvaie de a schimba direcția de mers, de a ieși dintr-un rând de vehicule staționate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulație sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depășire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de direcție cu cel puțin 50 m în localități și 100 m în afara localităților înainte de începerea efectuării manevrelor."
Panoul adițional semnifică începutul zonei de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă”. Acest panou indică faptul că, începând din acel punct, oprirea vehiculelor este interzisă pe o anumită distanță, conform reglementărilor rutiere.
Răspunsul 1, „începutul zonei de acțiune a indicatorului 'Staționarea interzisă',” este incorect, deoarece panoul face referire la oprire, nu la staționare.
Răspunsul 3, „staționarea este interzisă până la indicator,” este de asemenea incorect, deoarece panoul nu reglementează staționarea, ci oprirea, și se aplică de la indicator încolo, nu până la el.
Chiar dacă autobuzul din fața dumneavoastră a oprit și s-a asigurat înainte de a traversa intersecția, aveți obligația legală de a opri și de a vă asigura personal. Trebuie să opriți la indicatorul „Oprire” sau, în lipsa unei linii de oprire, la colțul intersecției, în locul cu vizibilitate maximă, fără a depăși colțul intersecției. După ce v-ați asigurat că nu se apropie alte vehicule pe drumul prioritar, puteți continua deplasarea. Această procedură previne eventualele accidente și asigură respectarea regulilor de circulație.
Conform Articolului 57, alineatul (1) din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice:
- „La întâlnirea indicatorului „Oprire”, conducătorul de vehicul este obligat să oprească la colțul intersecției, în locul cu vizibilitate maximă, fără a depăși colțul intersecției, și să acorde prioritate vehiculelor care au acest drept.”
De asemenea, Articolul 81, alineatul (1) din același regulament prevede:
- „Marcajul transversal constând dintr-o linie continuă, aplicată pe lățimea uneia sau mai multor benzi, indică linia înaintea căreia vehiculul trebuie oprit la întâlnirea indicatorului „Oprire”.”
Aceste prevederi subliniază obligația fiecărui conducător auto de a opri și de a se asigura personal la întâlnirea indicatorului „Oprire”, indiferent de acțiunile vehiculelor din față.
Participantii la trafic sunt obligati sa respecte semnalele politistilor de frontiera, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, agentilor cailor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor scolare de circulatie care actioneaza in imediata apropiere a unitatilor de invatamant, precum si ale nevazatorilor.
Articolul 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
În cazul întâlnirii unui obstacol pe sensul de mers, atunci când depășirea acestuia ar necesita trecerea pe contrasens și din față se apropie un alt vehicul, este obligatoriu să reduceți viteza și, dacă este necesar, să opriți pentru a permite trecerea în siguranță a celuilalt vehicul. Aceasta asigură evitarea unei coliziuni și menține siguranța traficului. A opri și aștepta un echipaj de intervenție sau a încerca să înlăturați obstacolul nu este practic și nu se aplică în situațiile de trafic obișnuite.
Conform Articolului 45, alineatul (3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, atunci când, prin manevra de depășire, se trece peste axa care separă sensurile de circulație, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că:
Din sens opus nu se apropie un vehicul;
Dispun de spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială, unde au obligația să revină după efectuarea manevrei de depășire.
În situația în care întâlniți un obstacol pe sensul dumneavoastră de mers și, pentru a-l depăși, trebuie să intrați pe contrasens, iar din față se apropie un alt vehicul, legislația rutieră impune să acordați prioritate vehiculului care circulă din sens opus. Aceasta înseamnă că trebuie să reduceți viteza și, dacă este necesar, să opriți pentru a permite trecerea vehiculului care vine din față.
Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, semafoarele pot fi instalate deasupra fiecărei benzi pentru a dirija traficul specific pe acea bandă. În această situație, semnificația semnalelor luminoase se limitează la banda deasupra căreia sunt amplasate. Astfel, trebuie să respectați semnalul luminos al semaforului instalat deasupra benzii pe care circulați, deoarece acesta indică dacă aveți permisiunea de a continua deplasarea sau trebuie să opriți.
Articolul 48
(2) Semnificaţia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pentru direcţii diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz în care semnificaţia semnalelor luminoase se limitează la banda sau benzile astfel semnalizate.
Articolul 49
Pe lămpile de culoare roşie sau verde ale semafoarelor pot fi aplicate săgeţi de culoare neagră care indică direcţiile de deplasare corespunzătoare acestora. În acest caz interdicţia sau permisiunea de trecere impusă de semnalul luminos este limitată la direcţia sau direcţiile indicate prin aceste săgeţi. Aceeaşi semnificaţie o au şi săgeţile aplicate pe panourile adiţionale ce însoţesc, la partea inferioară, semafoarele. Săgeata pentru mersul înainte are vârful în sus.
Luminile roșii din spate se aprind automat la apăsarea pedalei de frână, semnalizând celorlalți șoferi intenția de a încetini sau opri. Acest sistem de avertizare este esențial pentru siguranța rutieră, permițând vehiculelor din spate să reacționeze în timp util și să mențină o distanță de siguranță.
Săgeata verde intermitentă vă permite să virați la dreapta chiar și atunci când semaforul principal arată culoarea roșie. Totuși, această permisiune nu vă conferă prioritate automată. Trebuie să vă asigurați că nu există vehicule sau pietoni cu drept de trecere înainte de a efectua virajul. Această regulă are scopul de a fluidiza traficul, permițând virajul la dreapta atunci când condițiile o permit, dar fără a compromite siguranța celorlalți participanți la trafic.
Articolul 51
(2) Când semaforul este însoţit de una sau mai multe lămpi care emit lumină intermitentă de culoare verde sub forma uneia sau unor săgeţi pe fond negru către dreapta, acestea permit trecerea numai în direcţia indicată, oricare ar fi în acel moment semnalul în funcţiune al semaforului.
Articolul 59
(4) Când un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentara, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie.
Articolul 116
(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.
Codul Rutier (OUG 195/2002)
Articolul 54
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.
În situația în care întâlniți un autobuz oprit într-o stație pentru urcarea sau coborârea pietonilor vă este permis să efectuați manevra de depășire a acestuia, cu condiția de a respecta toate regulile pentru efectuarea depășirii, însă trebuie să circulați cu atenție deoarece unii călători pot taraversa strada prin față autobuzului fără a se asigura.

Care dintre indicatoarele alăturate creează obligaţii pentru conducătorii de vehicule? Atenție! Pentru conducătorii de VEHICULE, nu de autovehicule. Indicatorul 1 se numește “Delimitarea pistelor pentru pietoni și biciclete”, la întalnirea acestui indicator, pietonii și bicicletele, bicicletele făcând parte din categoria VEHICULE, sunt obligați să circule numai pe pista specifică pentru categoria din care fac parte. Deci acest indicator crează obligații pentru conducătorii de vehicule, adică pentru biciclști. Indicatorul 2 se numește “Presemnalizare trecere de pietoni”, acesta avertizeaza că peste 50-200 de metri urmează o trecere pentru pietoni, acesta nu crează obligții pentru conducătorii de vehicule. Însa la trecerea pentru pietoni pe care acesta o presemnalizează conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecre pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
6. AutovehiculOrice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru:
- transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum, ori
- tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor.
Excepții:
- Tramvaiele (vehiculele care se deplasează pe șine)
- Tractoarele agricole sau forestiere
Notă: Troleibuzele sunt considerate autovehicule.
10. BicicletăVehiculul prevăzut cu două roți, propulsat prin forța musculară, cu ajutorul pedalelor ori manivelelor.
Sunt asimilate bicicletei:
- Vehiculele cu pedale cu pedalare asistată, echipate cu un motor electric auxiliar cu puterea nominală continuă ≤ 250 W, care:
- Își întrerupe asistarea atunci când ciclistul încetează să pedaleze, sau
- Își reduce progresiv asistarea pe măsură ce viteza crește, fiind întreruptă complet înainte ca viteza vehiculului să atingă 25 km/h.
- Bicicletele cu motor, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri.
Vehicul cu două sau trei roți și ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care:
- Nu este prevăzut cu loc șezând sau
- Este echipat cu un loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află:
- La ≤ 540 mm în cazul trotinetelor cu două roți
- La ≤ 400 mm în cazul trotinetelor cu trei roți
Caracteristici:
- Viteză maximă prin construcție: ≥ 6 km/h, dar ≤ 25 km/h
- Echipat cu motor electric
- Punctul de ședere de referință are înțelesul prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013
Sistemul mecanic care se deplasează pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, utilizat în mod curent pentru:
- Transportul de persoane și/sau bunuri
- Efectuarea de servicii sau lucrări
Nu este permis să măriți viteza de deplasare atunci când un alt vehicul s-a angajat în depășirea dumneavoastră. Această regulă există pentru a facilita depășirea în siguranță și pentru a evita eventuale accidente. Dacă vehiculul depășit își menține sau crește viteza, depășirea devine periculoasă și poate duce la situații riscante. Aceasta este o obligație legală și un gest de respect față de ceilalți participanți la trafic, contribuind la o circulație sigură și fluentă.
Art. 119 - Conducatorul de vehicul care urmeaza sa fie depasit este obligat:
a) sa nu mareasca viteza de deplasare;
Articolul 107
(1) La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor.
(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:
a) rândul de lângă bordura sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
Art. 141
(3) În cazul imobilizarii involuntare a autovehiculului în pasaje subterane sau în tuneluri, conducatorul acestuia este obligat sa opreasca functionarea motorului.
1) in intersectiile dirijate ( politist, semafor, indicatoare ) depasirea ESTE PERMISA 2) in intersectiile NEdirijate ( fara politist, fara semafor, fara indicatoare) depasirea NU ESTE PERMISA si se aplica regula prioritatii de dreapta.
Articolul 31 - Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.

Explicație: Indicatorul din imagine semnifică selectarea circulației pe direcții de mers în apropierea unei intersecții. Acest indicator informează conducătorii auto că, înainte de intersecție, trebuie să își aleagă banda corespunzătoare în funcție de direcția dorită (de exemplu, înainte sau la stânga/dreapta). Este important să respecte acest semn pentru a evita manevrele de schimbare a benzii în zona intersecției, contribuind astfel la o circulație mai sigură și mai fluentă.
Conform Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, la Articolul 74, se specifică:
Art. 74.
(1) În apropierea intersecțiilor, administratorul drumului public este obligat să instaleze indicatoare sau să aplice marcaje care să indice direcțiile de deplasare pe fiecare bandă de circulație.
(2) Conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte semnificația indicatoarelor și marcajelor prevăzute la alin. (1) și să se încadreze din timp pe banda corespunzătoare direcției de mers dorite.