Semafoarele se utilizează in intersecții sau in alte locuri periculoase, iar semnificația acestora trebuie respectată inaintea oricărui alt mijloc de dirijare cu exceptia semnalelor polițistului.
- rosu – interzice trecerea
- verde – permite trecerea
- galben – Atentie, oprire!
- galben intermitent – sporirea atentiei
- alba – semnalizare pentru tramvaie
După numărul corpurilor de iluminat, semafoarele sunt:
- a) cu un corp de iluminat, cu lumină (galbenă) intermitentă de avertizare;
- b) cu două corpuri de iluminat, pentru pietoni şi biciclişti;
- c) cu trei corpuri de iluminat, pentru vehicule;
- d) cu patru sau mai multe corpuri de iluminat, pentru tramvaie.
Semafoare pentru vehicule
Semnificaţia semnalelor luminoase este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile. Pe drumurile cu mai multe benzi pe sens, pentru direcţii diferite semafoarele se pot instala deasupra unora dintre benzi, caz în care semnificaţia lor se limitează la benzile astfel semnalizate.
Când culorile sunt în formă de săgeţi sau când sunt panouri adiţionale cu săgeţi (sub semafoare) se respectă semaforul care corespunde direcţiei în care mergem.
Semafor |
Semafoare cu indicarea directiei de deplasare |
Semafor combinat cu dispozitiv de cronometrare a timpului aferent culorii |
La semnalul verde este permisa trecerea.
De obicei când se vireaza dreapta, pietonii au şi ei verde, deci trebuie acordat prioritate. (sunt şi excepţii în unele intersecţii)
Dacă semaforul întâlnit este unul singur pentru toate direcţiile (stânga,înainte, dreapta), atunci când virăm stânga, de obicei trebuie să acordăm prioritate vehiculelor care vin din sens opus şi pietonilor (care trec pe trecerea aflată pe drumul din stânga pe care intrăm).
Este interzisă intrarea într-o intersecție, chiar dacă semaforul sau indicatorul permite, dacă din cauza aglomerației, conducătorul riscă să rămână imobilizat, stânjenind traficul
Când semaforul este însoţit de o lumină intermitentă sub forma unei săgeţi verzi către dreapta, permite trecerea numai în dreapta, oricare ar fi în acel moment semnalul semaforului. În acest caz conducătorii sunt obligaţi să acorde prioritate pietonilor şi vehiculelor cu care se intersectează (care au verde).
La semnalul rosu este interzisă trecerea.
Locurile de oprire sunt următoarele:
- înaintea marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor;
- în lipsa marcajului de la punctul 1. oprirea se face în dreptul semaforului;
- dacă semaforul este deasupra sau de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului prevăzut la puntul 1. oprirea se face înainte de marginea părţii carosabile
La semnalul galben trebuie sa OPRIM
Când semnalul galben apare după verde, iar conducătorii se află atât de aproape de locurile de oprire prezentate mai sus, încât nu ar putea opri în siguranţă, aceştia pot trece.
Atunci când semnalul roşu funcţionează concomitent cu cel galben OPRIM (acesta anunţă apariţia semnalului verde). Se poate pleca numai la apariţia semnalului verde.
Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu reducerea vitezei şi respectarea indicatoarelor şi a regulilor de circulație aplicabile în acel loc. (este un semnal de avertizare, nu de obligare)
Semafoare pentru tramvaie
Semnalul de liberă trecere pentru tramvaie este dat de combinația luminoasă a lămpii inferioare cu una dintre cele trei lămpi situate la partea superioară pentru indicarea directiei.
Semnalul de interzicere a trecerii este dat de iluminarea concomitentă a celor trei lumini din partea superioară.
Semafoare pentru biciclete
Semafoare pentru benzi cu circulaţia reversibilă
Când deasupra benzilor sunt instalate dispozitive cu semnale roşii şi verzi, acestea sunt destinate semnalizării benzilor cu circulaţie reversibilă. Semnalul roşu, având forma a două bare înclinate şi încrucişate, interzice accesul pe bandă, iar semnalul verde, de forma unei săgeţi cu vârful in jos, permite intrarea pe acea bandă (vezi figura).
Semnalul care anunţă schimbarea semnalului verde, are forma unei săgeţi (galbenă ori albă) în diagonală în jos, spre dreapta sau stânga. Acesta anunţă că banda este pe punctul de a fi închisă şi conducătorii sunt obligaţi să se deplaseze pe benzile indicate de săgeţi
Benzile din mijloc se pot folosi şi la dus şi la întors, în funcţie de culoarea semafoarelor de deasupra benzilor.
Semafoare pentru pietoni
Alte precizări
Conducătorul care intră la culoarea verde este obligat să respecte şi indicatoarele instalate în interiorul intersecţiei. (de exemplu indicatorul “obligatoriu la dreapta” sau “interzis a vira la dreapta”, etc.)
Autovehiculele poliţiei, salvării, pompierilor (etc.), în misiune, pot circula prin intersecţii, chiar dacă semnalele luminoase ale semaforului sau semnificaţia indicatoarelor interzic trecerea.
Semnalele speciale de avertizare luminoasa și/sau sonoră
Sunt semnalele date de autovehiculele poliției, SRI, jandarmeriei, ambulanţei, pompierilor (etc), aflate în misiuni urgente.
Ordinea de prioritate (ordinea în care se respectă) între diferite tipuri de mijloace de semnalizare este:
- a. Semnalele poliţistului rutier
- b. Semnalele speciale de avertizare sonoră sau luminoasă (poliție, ambulanţă, pompieri, etc.)
- c. Semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulației (de ex. în cazul unui accident)
- d. Semnalele luminoase sau sonore
- e. Indicatoarele
- f. Marcajele
- g. Regulile de circulație
Girofarurile şi sirenele pot fi folosite şi separat şi împreună. Dacă sunt folosite numai semnalele luminoase (girofarurile), fără cele sonore (sirene) autovehiculul nu are regim prioritar.
Se interzice utilizarea numai a semnalelor sonore (sirene), fără girofaruri.
Conducătorii autovehiculelor cu regim prioritar (în misiune) pot încălca regimul de viteză sau alte reguli, cu excepţia regulilor referitoare la calea ferată.
- a. Când se apropie autovehicule având semnale luminoase (girofaruri) roșii (pompieri, poliție) şi semnale sonore, suntem obligaţi să oprim în afara părții carosabile sau cât mai aproape de bordură, iar în intersecţii să le acordăm prioritate.
- b. Când se apropie autovehicule având girofaruri albastre şi semnale sonore (poliţie, ambulanţă (salvare), jandarmerie, SRI, SPP, etc), suntem obligaţi să reducem viteza, să eliberăm banda sau să circulăm cât mai pe dreapta, iar în intersecţii să le acordăm prioritate.
În unele situaţii, pentru a le facilita trecerea, trebuie să oprim.
Este interzisă intercalarea sau ataşarea de o coloană cu regim prioritar.
Se poate depăşi coloana dacă se semnalizează acest lucru de către conducătorul coloanei.