Accesul la piață

În ce cazuri poate Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier – ISCTR să retragă licența de traseu eliberată pentru efectuarea transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale?

(pentru un răspuns corect precizații minim cinci cazuri).


RĂSPUNS:

I.S.C.T.R retrage licența de traseu eliberată pentru efectuarea transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, în următoarele cazuri:

  • nu mai sunt îndeplinite condițiile care au stat la baza eliberării acesteia;
  • licența de traseu a fost obținută prin furnizarea unor documente care conțineau informații incorecte;
  • încredințarea spre efectuare altui operator de transport rutier a curselor prevăzute în graficul de circulație aferent licenței de traseu de către operatorul de transport rutier deținător al licenței de traseu;
  • s-a constatat faptul că în autobuzul/autobuzele utilizat/utilizate la efectuarea transportului de persoane prin servicii regulate speciale pe un anumit traseu sunt transportate alte persoane decât cele angajate ale beneficiarului transportului și care nu au fost nominalizate de către acesta;
  • operatorul de transport rutier nu a efectuat cel puțin 5% din totalul curselor prevăzute în graficul de circulație al licenței de traseu într-un interval de 30 de zile;
  • la încetarea activității operatorului de transport rutier;
  • la retragerea licenței de transport/licenței comunitare;
  • în cazul în care operatorul de transport rutier are activitatea suspendată, conform înregistrărilor din Registrul Comerțului;
  • pe perioada suspendării licenței de transport/licenței comunitare.

Accesul la piață

Ce documente are obligația operatorul de transport rutier, conform legislației în vigoare, să dețină la sediul situat pe teritoriul României în incinta căruia își păstrează documentele de lucru?

(Pentru un răspuns corect precizați minim trei astfel de documente, cu excepția cărților de identitate ale vehiculelor, avizele medicale și psihologice valabile pentru persoanele cu funcții care concură la siguranța circulației, toate documentele din care reiese menținerea condițiilor de acces la profesie și la piață, documentele doveditoare din care să rezulte angajarea în condiții legale a persoanelor cu funcții care concură la siguranța circulației).


RĂSPUNS:

Pentru operatorul de transport persoane:

  • documentul de control INTERBUS, reîntregit dacă a fost folosit în totalitate și foile de parcurs pentru cel aflat în exploatare, pentru anul în curs și anul precedent;
  • documentul de control în cazul statelor nesemnatare ale Acordului INTERBUS, pentru anul în curs și anul precedent;
  • documentul de control, reîntregit dacă a fost folosit în totalitate și foile de parcurs pentru documentul de control aflat în exploatare, în cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale în trafic național și internațional, pentru anul în curs și anul precedent;
  • asigurarea pentru persoanele transportate și bagaj ele acestora pentru riscuri de accidente;
  • documentele privind întreținerea vehiculelor pentru o perioadă de 18 luni, care să conțină minimum informațiile privind: informări legate de sesizările conducătorilor auto privind starea tehnică a vehiculului, rezoluții ale managerului de transport, modalitatea de soluționare și documente justificative, după caz.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Pentru care categorii de autovehicule este obligatorie dotarea cu limitatoare de viteză?


RĂSPUNS:

Pentru autovehiculele ori ansamblurile de vehicule destinate transportului rutier de mărfuri a căror masă totală maximă autorizată este mai mare de 3,5 tone și pentru autovehiculele destinate transportului de persoane având mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Operatorul de transport rutier este obligat să dețină la sediu declarat, în incinta căruia își păstrează principalele documente de lucru și documentele privind întreținere vehiculelor utilizate la efectuarea transporturilor rutiere. Care sunt informațiile minime pe care le cuprind și pentru care interval de timp​?


RĂSPUNS:

Documentele privind întreținerea vehiculelor se păstrează pentru o perioadă de 18 luni și trebuie să conțină minimum informațiile privind:

  • sesizările conducătorilor auto privind starea tehnică a vehiculului;
  • rezoluții ale managerului de transport;
  • modalitatea de soluționare;
  • documente justificative.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Ce obligație are un operator de transport rutier, conform legislației în vigoare, în ceea ce privește aparatul tahograf și limitatorul de viteză montat pe vehiculele cu care efectuează transport rutier de marfă?

Precizați minim două obligații pentru un răspuns corect.

Cum se sancționează, conform legislației în vigoare din domeniul transporturilor rutiere plecarea în cursă cu aparatul tahograf sau limitatorul de viteză ne funcționale?


RĂSPUNS:

  • să monteze, numai prin agenți economici autorizați, aparate tahograf și limitatoare de viteză la vehiculele pentru care acestea sunt obligatorii;
  • să nu permită plecarea în cursă a vehiculelor care au tahograful/limitatorul de viteză defect;
  • să nu permită intervenția persoanelor neautorizate asupra limitatoarelor de viteză și/sau asupra aparatelor tahograf.

Plecarea în cursă cu aparatul tahograf sau limitatorul de viteză nefuncționale este abatere foarte gravă și se sancționează cu amendă contravențională și suspendarea atestatului/certificatului care atestă competența/calificarea profesională a conducătorului auto.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Pentru efectuarea ITP la vehiculele utilizate pentru transportul rutier de mărfuri, operatorul de transport trebuie să prezinte o serie de documente.

Care sunt documentele ce trebuie prezentate la stația de inspecție tehnică în vederea executării acesteia?


RĂSPUNS:

Documentele ce trebuie prezentate la stația de inspecție tehnică în vederea executării acesteia sunt:

  • certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, eliberată de autoritățile competente și completată în mod corespunzător cu datele necesare identificării sau, după caz, autorizația provizorie de circulație;
  • asigurare RCA valabilă
  • cartea de identitate a vehiculului.
  • carte de identitate a persoanei care prezintă autovehiculul la inspecție.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Cu ocazia unui control în trafic se constată la unul dintre autovehiculele din dotarea întreprinderii că anvelopele prezintă tăieturi profunde pe flancurile acestora, ceea ce reprezintă o defecțiune tehnică periculoasă conform încadrării din reglementările în vigoare.

Indicați prin ce măsuri se sancționează cele constatate cu ocazia controlului în trafic în conformitate cu prevederile din legislația specifică din domeniul transporturilor rutiere.


RĂSPUNS:

Această abatere se sancționează prin amendă contravențională și suspendarea dreptului de a circula cu vehiculul respectiv, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare, și anularea ITP-ului.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

În ce situații, conform prevederilor legale în vigoare, aveți obligația de a prezenta la o reprezentanță a RA Registrul Auto Român - RAR, autovehiculul sau ansamblul de vehicule conform structurii parcului auto pe care-l are în dotare operatorul de transport, pentru efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP)?

Obs. Se va lua în calcul și situația în care operatorul a fost sancționat pentru circulația cu ITP expirat, constatarea unor defecțiuni grave la diverse sisteme ale vehiculului, transport mărfuri periculoase, etc.


RĂSPUNS:

Verificarea ITP se efectuează numai de personalul RAR pentru următoarele tipuri de vehicule:

  • vehicule agreate pentru transportul de mărfuri periculoase;
  • vehicule destinate exclusiv transportului de butelii de gaze;
  • remorcile-cisternă lente destinate transportului de mărfuri periculoase;
  • vehiculele istorice;
  • autovehiculele destinate competițiilor sportive;
  • vehiculele cu caracteristici speciale;
  • vehiculele înregistrate ca mașini sau utilaje autopropulsate pentru lucrări cu o viteză maximă ce depășește 25 km/h;
  • vehiculele radiate din evidență care au fost înmatriculate ori înregistrate anterior în România, în vederea înmatriculării sau a înregistrării acestora;
  • vehiculele înmatriculate în alte state;
  • în vederea redobândirii certificatului de înmatriculare sau a certificatului de înregistrare reținute ca urmare a circulației pe drumurile publice cu ITP expirat sau cu defecțiuni tehnice majore.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Tahograful digital montat pe unul din autocare trebuie verificat periodic la 2 ani, de către RA Registrul Auto Român - RAR sau de operatorii economici autorizați de acesta.

Conform legislației în vigoare în ce alte situații se impune verificarea aparatului tahograf digital?

Pentru un răspuns corect menționați cel puțin trei astfel de situații?


RĂSPUNS:

În cazul tahografelor se impune efectuarea unei verificări de către operatorii economici autorizați:

  • după orice reparare a tahografului;
  • după orice modificare a coeficientului caracteristic al autovehiculului;
  • după orice modificare a circumferinței efective a anvelopelor;
  • atunci când ceasul care indică ora universală coordonată (OUC) prezintă o eroare mai mare de 20 de minute;
  • atunci când s-a schimbat numărul de înmatriculare al autovehiculului.

În cazul tahografelor digitale, verificările trebuie să includă și o calibrare.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Care sunt dimensiunile maxime admise ale unui ansamblu de vehicule, utilizat la transport rutier internațional de marfă pe drumuri europene reabilitate? ( Lungime, lățime și înălțime).


RĂSPUNS:

  • Lungime maximă = 18.75 m;
  • Lățime = 2.55 m (2,60 m pentru cele cu caroserie izotermă);
  • Înălțime = 4 m.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Care este masa totală maxim admisă pe un drum european, pentru un tren rutier cu patru osii, compus dintr-un autovehicul cu două osii și o remorcă cu două osii?


RĂSPUNS:

Masa totală maxim admisă este de 36t.

Standarde tehnice și aspecte tehnice ale funcționării

Care este suma maselor maxime admise pe osiile componente, în cazul unei osi triple (tridem) pentru o semiremorcă la care distanța dinte acestea este mai mică sau egală cu 1,3 metri, în cazul transporturilor efectuate pe un drum modernizat?


RĂSPUNS:

Suma maselor maxime admise pe osiile componente, în cazul unei osii triple pentru o semiremorcă la care distanța dintre acestea este mai mică sau egală cu 1,3m pe un drum modernizat este de 19t.

Siguranță rutieră

Operatorul de transport rutier este obligat să asigure informarea persoanelor transportate cu privire la obligativitatea portului centurii de siguranță pe timpul deplasării vehiculelor prin mai multe moduri.

Precizați, pentru un răspuns corect, minim trei moduri în care se poate face informarea persoanelor cu excepția informării făcute de către conducătorul auto.


RĂSPUNS:

Informarea persoanelor cu privire la obligativitatea portului centurii de siguranță se poate face în unul dintre următoarele moduri:

  • de către conducătorul grupului sau de către o persoană desemnată oficial în calitate de conducător al grupului;
  • prin mijloace audiovizuale;
  • prin afișarea în loc vizibil la fiecare scaun a unor semne sau pictograme.

Siguranță rutieră

Care sunt cerințele legate de securitatea pasagerilor, pe care trebuie să le îndeplinească autobuzele/microbuzele pentru a putea fi clasificate?


RĂSPUNS:

Pentru a putea fi clasificate autobuzele/microbuzele trebuie să îndeplinească următoarele cerințe legate de securitatea pasagerilor:

  • ieșirile de siguranță să fie inscripționate și echipate cu dispozitive corespunzătoare;
  • treptele de acces în autovehicul, precum și treptele interioare (dacă există) să fie iluminate, alimentate pe circuitul lanternelor de poziție ale autobuzului/microbuzului;
  • să fie dotate cu stingătoare de incendiu și truse medicale.

Siguranță rutieră

Conducătorii auto au dreptul să conducă vehicule destinate transportului de mărfuri sau de persoane corespunzător categoriei de permis de conducere și a vârstei minime obligatorii.

Care este vârsta minimă pentru a conduce un autovehicul categoria C1E? (sau CE, sau D1E, sau DE)?


RĂSPUNS:

Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

  • 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule  C1, C1E și Tr;
  • 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E;
  • 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

Siguranță rutieră

Pentru a exercita ocupația de conducător auto, acesta trebuie să dețină un certificat de pregătire profesională. Enumerați minim cinci tipuri de certificate de pregătire profesională pentru conducătorii auto?


RĂSPUNS:

  • certificatul de calificare profesională inițială, CPI, transport marfă;
  • certificatul de calificare profesională inițială, CPI, transport persoane;
  • certificatul de calificare profesională continuă, CPC, transport marfă;
  • certificatul de calificare profesională continuă, CPC, transport persoane;
  • certificat A.D.R. (curs de bază, specializarea cisternă, specializarea clasa 1 și specializarea clasa 7);
  • certificat pentru transport agabaritic;
  • certificat pentru transport cu troleibuzul;
  • certificat pentru transport de vehicule avariate.

Siguranță rutieră

Când este obligatorie examinare medicală și psihologică a conducătorilor auto? (Pentru un răspuns corect precizați și periodicitatea acestor examinări, în cazul transporturilor rutiere).


RĂSPUNS:

Examinarea medicală și psihologică este obligatorie pentru funcțiile cu atribuții în siguranța transporturilor (inclusiv conducătorii auto) și se efectuează pentru:

  • admiterea în unitățile de pregătire (calificare) pentru funcții cu atribuții în siguranța transporturilor;
  • angajarea într-o funcție cu atribuții în siguranța transporturilor;
  • examinarea periodică a personalului cu atribuții în siguranța transporturilor;
  • schimbarea funcției cu atribuții în siguranța transporturilor în cazul în care baremul medical și/sau psihologic este superior față de cel stabilit pentru funcția deținută anterior;
  • controlul medical și psihologic la termenele de revizuire stabilite de comisiile medicale și psihologice în siguranța transporturilor pentru personalul care a avut aviz restrictiv.

Pentru transportul rutier la grupa de vârstă 18 – 65 ani se vor efectua controlul medical periodic și controlul psihologic la interval de 1 an.

Siguranță rutieră

Operatorul de transport rutier are obligația de a întocmi planuri de verificare a normelor de siguranță referitoare la stare vehiculului și conducerea preventivă.

Precizați ce verificări se impun a se efectua în ceea ce privește echipamentul minimal de siguranță.


RĂSPUNS:

Se verifică dacă echipamentul minimal de siguranță conține cel puțin următoarele: extinctor, trusă medicală, triunghiuri reflectorizante, vestă reflectorizantă, cale de blocare a roților, lanternă portabilă și se găsește la bordul vehiculului, într-un loc accesibil și cunoscut de conducătorul auto.

Referitor la stingătoarele de incendiu, acestea trebuie verificate periodic de către persoane autorizate, de asemenea trebuie reîncărcate după fiecare utilizare.

Referitor la trusele medicale, acestea au un termen de valabilitate limitat și trebuie înlocuite sau completate periodic.

 

Siguranță rutieră

Operatorul de transport rutier are obligația de a întocmi planuri de verificare a normelor de siguranță referitoare la stare vehiculului și conducerea preventivă.

Precizați ce verificări se impun a se efectua în ceea ce privește conducerea preventivă, înainte de plecarea în cursă, de către conducătorul auto?


RĂSPUNS:

Se impun următoarele verificări:

  • sistemul de iluminare-semnalizare: să funcționeze și să fie curat;
  • starea anvelopelor: gradul de uzură, presiunea, integritatea fizică (gâlme, tăieturi, rupturi);
  • sistemul de frânare: nivelul lichidului de frână, starea furtunelor, eficacitate;
  • compartimentul motor: nivelul uleiului, al lichidului de răcire, lichidul de spălat parbrizul;
  • caroserie: să nu lipsească elemente de caroserie, toate lăzile de depozitare să fie închise și blocate, ușile compartimentului pentru marfă să fie închise.

Siguranță rutieră

În situația unui accident cu victime, precizați care ar fi procedurile de conduită pe care trebuie să le urmeze un conducător auto, angajat al operatorului de transport rutier, în vederea acordării primului ajutor?


RĂSPUNS:

  • delimitarea zonei, alertarea autorităților, protecția personală și a celorlalți participanți la trafic
  • scoaterea victimei din vehicul prin ridicare
  • eliberarea căilor respiratorii, asigurarea funcției respiratorie, oprirea hemoragiilor, imobilizarea fracturilor, dezinfectarea rănilor
  • transportul victimei la spital dacă nu există altă posibilitate de transport.